the blog

Waarom zou ik foto’s nog laten printen?

Album-9

Hey, ik begrijp het. We zijn tegenwoordig van de beeldschermen. Laptops, iPhones & tablets. Het digitale tijdperk heeft het voortouw genomen op het print-tijdperk. Het is immers milieubewuster en makkelijker. (Dat we met z’n allen social media verslaafd zijn houd ik nog maar even erbuiten.) Dus, je voelt hem al, foto’s zijn tegenwoordig helaas vooral digitaal!

De meeste van mijn bruidsparen zien het nut gelukkig wel in van zo’n album. Maar een hele enkele keer krijg ik wel eens de vraag wat een album nog voor doel heeft. OH-HOO! Dat is vloeken in de kerk bij een fotograaf. Althans, bij mij. Ik snap dat het tof is om je foto’s te kunnen delen met vrienden en familie. Niet iedereen komt langs om in jou mooie trouwalbum te loeren. Dus is het wel zo handig dat je digitale foto’s hebt. Maar ik heb verschillende redenen waarom ik echt ZWEER (en dat doe ik niet snel) bij prints en albums. Ben je er klaar voor? Hier komen mijn punten waarom jij je foto’s echt zou moeten afdrukken.

Allereerst, ik ben van de nostalgie. Ik houd daarom ook van boeken. Het liefst van die oude die zo lekker muf ruiken (stinken, noemen de meeste het) uit de kringloop. Daarnaast ben ik echt gek op oude foto’s. In Nederland kun je er maar weinig vinden in de kringloop winkels i.v.m. de privacy wet (or so I’ve heard). Maar in Amerika hebben ze bakken vol. Bakken vol met heerlijke, muffe, zwart-wit foto’s. Met een man met zo’n hoge hoed en een oude vrouw in een enorme japon. Ik kan me dan echt suf genieten en dromen over een vroeger bestaan. Ik vraag mezelf dan ook altijd af waarom ik in vredesnaam in ’87 ben geboren. Maar nu denk jij misschien: “Lekker voor je, ik houd niet van oude muffe foto’s van een vreemde.” Dat snap ik natuurlijk. Maar die foto’s zijn ooit op een oude muffe zolder gevonden, door jonge kleinkinderen die vol verbazing naar hun overgrootmoeder hebben gekeken. “Wat was ze mooi hé mam?” Meestal staat er ook nog wel een trouwfoto op een plank bij opa en oma. Hoe leuk is het om de gelijkenissen te vinden tussen jou en hen? Ik zie het persoonlijk echt niet gebeuren dat kinderen later een bak met USB’s vinden en ze allemaal na zullen lopen. Ja, misschien op een regenachtige zondag. Ik zie ze dan met tegenzin achter kun computer kruipen, aangezien het social media tijdperk dan “not-done” is en antisociaal (oké… ik begin te overdrijven). Met een apparaatje wat nog USB’s leest… Want WIE in the world heeft dan nog USB’s. En als ze een DVD of CD hebben gevonden beginnen ze er al helemaal niet aan: DVD-lezers zijn tegen die tijd ernstig duur en vintage. Enfin, wat ik bedoel is dit: prints en albums pak je op. Je gaat zitten met een kop thee. Ziet de mooie plaatjes voorbij komen en praat met je vrienden en familie erover. Je ziet de beelden in het groot (30×60 cm zelfs soms!) en waant je in een prachtige herinnering. Nu snap je natuurlijk wel dat ik digitaal gewoon even heel erg afkraak om een doel duidelijk te maken ; ) maar ik geloof echt dat foto’s in het echt zoveel mooier zijn dan op een klein laptop schermpje. Die vaak ook nog niet gekalibreerd zijn waardoor je de kleuren niet eens echt goed kan zien.

Daarnaast, ik stipte het net al aan, vind ik het zó tof dat je foto’s heel groot kan laten drukken. Mijn bruidsparen slaan altijd een klein kreetje (oké, vooral dames) bij de grote platen. Ik doe altijd een aantal platen zo groot mogelijk en dat vinden mensen echt te gek. En dat is het ook! Je ziet de mooie details en de emoties. Ze komen echt binnen. Super leuk!

Ik garandeer je: het is heerlijk om door een album te bladeren. Niks “even de computer opstarten” en dan weer zoeken waar je dat mapje hebt geplaatst. Maar gewoon lekker met kopje koffie op de bank. Thuis, bij je oma of bij je vrienden. Herinneringen die je letterlijk aan kan raken.

Wij laten zelf om het jaar foto’s maken. Ik vind dat echt ontzettend waardevol. Ook printen we er dan altijd een boekje van of doen we grote afdrukken. Wij hebben er zelf een paar in huis staan. Op een dag zijn we oud en gekreukeld, en dan wil ik nog wel eens terug kunnen kijken naar onze jonge koppies. Bovendien zijn mooie foto’s gewoon ook mooi om neer te zetten. Wij als Nederlanders moeten er dan soms even overheen dat we er zelf op staan. Maar eerlijk: het is super leuk. En eigenlijk zie ik bij iedereen wel ergens in huis een foto van hun bruiloft of hun gezin staan. Heel waardevol dus!

DUS. Lieve, lieve mensen. Laat je werk afdrukken, want het is echt tof. Hieronder nog even een filmpje van één van mijn kleinere albums met foto’s van 2015. Hoe leuk!

Meer informatie over mijn albums vind je hier > Laat mij die leuke albums eens zien!

no comments
Add a comment...

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

BROWSE